August hemma hos Waldemar Bülow.
August Strindberg firar sin 50-årsdag den 22 januari 1899 i Waldemar Bülows hem i Lund. Bland bilderna på väggen märks ett porträttfoto av Strindberg från 1897 taget av Bagge på Grönegatan 10 och en panoramabild över Lundagård och Universitetsplatsen, även den av Bagge. Den observante kan lägga märke till en ande uppstigande ur vasen till vänster på spegelhyllan – sannolikt fotografen själv.
Waldemar Bülow var son till redaktören och riksdagsmannen Christian Bülow och kusin till Axel Wallengren (Falstaff, fakir). Bülow var från 1891 redaktör för den av fadern Christian grundade liberala lundatidningen Folkets Tidning i vilken han själv stod för en stor del av innehållet fram till dess nedläggning 1921.
Som frisinnad kommunalpolitiker var Bülow ledamot av hälsovårdsnämnden och fattigvårdsstyrelsen (där han så småningom blev distriktschef) från 1903, av folkskolestyrelsen från 1905 och av fosterbarnsnämnden från 1912. Sistnämnda år blev han även ordförande i barnavårdsnämnden. Han satt som ledamot i stadsfullmäktige 1911-1922.
Bülow var också mycket naturintresserad, bland annat som framstående mykolog, och verkade för skydd av naturområden som Dalby hage samt värnade om den skånska storkstammen. Han satt också som ledamot i styrelserna för ett antal större officiella utställningar som Lundautställningen 1907 och trädgårdsutställningar i bland annat Landskrona och Köpenhamn.
Sitt genuina samhällsengagemang till trots var Bülow dock inte minst känd som stor skämtare (stundtals under pseudonymen Mesopotamus Jönsson) och ingick under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet i flera av kommittéerna bakom Lundakarnevalen, stundtals tillsammans med kusinen Axel Wallengren, med vilken han delade både humor och naturintresse.
Han var god vän med Strindberg som periodvis bodde hos Bülow under sina lundavistelser och bland annat firade sin 50-årsdag 1899 hos denne, se ovan.
Augusts trenne fruar
Hustru nr 1
Siri von Essen var en finlandssvensk skådespelerska. Hon var som skådespelerska verksam vid Dramaten från 1877, och senare uppsagd efter att ha blivit gravid. von Essen var gift med August åren (1877–1891). I äktenskapet med Strindberg föddes fem barn, varav tre levde till vuxen ålder.
Hustru nr 2
var en österrikisk författare, litteraturkritiker, översättare och dramaturg. Uhl var gift med August 1893–1897 samt mor till Christine Kerstin Strindberg, född 26 maj 1894, död 30 april 1956.
Hustru nr 3
Harriet Bosse var en norsk-svensk sångerska och skådespelare.
Hon var gift med August 1901–1904. Hon hade med August dottern Anne-Marie.
Harriet Bosse har själv berättat hur det började: ”Strindberg lade sina händer på mina axlar och såg djupt och innerligt på mig och frågade: – Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse? Jag neg och svarade helt hypnotiskt: Ja, tack. Och så var vi förlovade.