Om Strindbergsföreningen i Lund

Strindbergsföreningen i Lund

STRINDBERGSFÖRENING i Lund bildades redan 1956 och har nu oförtrutet verkat i över 60 år. Enligt stadgarna skall föreningen ”vara en sammanslutning för vårdandet av minnet av August Strindbergs vistelse i Lund och vara ett forum för studiet av hans verk”.

Strindberg hade ju varit bosatt i staden i två omgångar: från december 1896 till augusti 1897 och från april 1898 till juni 1899 (med undantag för två veckor i Belgien i augusti 1898, bl.a. med ett dygns vistelse i kloster). Initiativtagare till Strindbergsföreningen var konservatorn Hans Erlandsson, redaktören Tusse Sjögren och astronomiprofessorn Knut Lundmark. Den senare blev föreningens förste ordförande; från senare år kan på denna post nämnas: Bertil Romberg, Louise Vinge, Anders Ollfors och Richard Bark.

Föreningen har årsmöte och högtidsdag som sig bör på Strindbergs födelsedag den 22 januari. Stående inslag är ett föredrag av en Strindbergskännare från när eller fjärran. Föredraget följs av en festmåltid, en trerättersmiddag med en meny i födelsedagsbarnets anda, varefter tillfälle ges till frågor och diskussion.

Vårmötet (omkring Strindbergs dödsdag den 14 maj) brukar ske under lite enklare former; ofta har man gjort en promenad genom Lund till de adresser, där författaren bodde under sin vistelse i staden; någon gång har medlemmarna med stor inlevelse reciterat ur Strindbergs ofta förbisedda lyriska diktning.

Höstmötet (omkring den 22 september) brukar ägnas åt en diskussion kring ett verk av Strindberg, som medlemmarna fått i uppgift att läsa under sommaren. Hittills har man under livliga meningsutbyten hunnit djuploda verk som Svarta fanorFadrenEnsam, Ett drömspel, Inferno, Legender Spöksonaten och En dåres försvarstal.